h1

Mangalica balzsamecetben

február 27, 2008

Miután felhívást kaptam arra, hogy rengeteg húsétel készüljön ezentúl (ettől még én is észrevettem, hogy nő a gyerek), elballagtam szép húst venni, ami egy napfényes keddi napon nem könnyű feladat. Végül mangalica lapocka lett a dologból, amin ugyan nem volt a recept előírása szerinti bőr, egy kis zsírréteg viszont igen.
A recept pedig nem recept, legalábbis nem az a recept, mert alaposan le lett butítva a magyar anyák kedd esti fizikai és lelki állapotára való tekintettel. De frissen és üdén sem vagyok hajlandó, legalábbis olyan régen voltam utoljára hajlandó, hogy már nem is nagyon emlékszem azokra az időkre és receptekre, kéthasábos recepteket megvalósítani. Ráadásul kardinális hozzávalóként 3,5 dl olcsó balzsamecetet írt elő, amely tétellel több bajom is volt (konkrétan kettő: túl sok, valamint olcsó balzsamecet nincs, csak drága és még drágább- legalábbis Mo-on), így a receptet csupán szellemiségében követtem.
Ami így már nagyban leegyszerűsödik és a következőképpen hangzik:
1 kg mangalicalapockát sóztam-borsoztam, kissé megolajozott sütőtálba tettem, mellé rakosgattam 6 szem krumplit nagy darabokra vágva, 3 lilahagymát félbe vágva, 2 fej fokhagymát egészben. Kicsit elrendezgettem a dolgokat, hogy ne égjenek meg, minden jusson mindenhová stb., majd olyan 1 dl balzsamecetet és ugyanennyi olivaolajat szétlocsoltam. A tetejét is sóztam-borsoztam, majd a sütőbe tettem 200 fokon két órára. Ha nem három saját és egy vendéggyerek várta volna a vacsorát farkaséhesen, akkor lényegesen alacsonyobb hőfokon, viszont hosszabb ideig sütöttem volna. Így is sikeresen elfogyott, egy szelet hús sem maradt a mai szendvicsekbe.

Ötlet: Jamie Oliver receptje a márciusi delicious-ban. Képet kéretik ott megtekinteni, a fényviszonyokra való tekintettel vacsorára készült étel a tavaszi időszámítás beköszöntéig nem tudunk fotózni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: