h1

Zöldborsófőzelék

február 29, 2008

Tegnap jót nevettem (illedelmesen magamban) egy ismerősön, aki volt olyan naiv, hogy azt mondja, nekem aztán nem okoz gondot, mit főzzek ebédre. Haha, ha látna időnként (hetente csak háromszor) 11 óra magasságában a konyhában téblábolni és aggódva figyelni az idő múlását. Ilyenkor időnként megment a mélyhűtőből előkapott zöldborsó és a gyermekeim, akik hálásan bekebelezik az ilyen “retró” ételeket is. Persze ez a siker nagyrészt a bundáskenyér érdeme, tegyük hozzá a teljesség kedvéért.
Az én kedvencem a tökfőzelék, amit nem nagyon szoktam készíteni, mert azt mindig a mamám, kivéve egyszer a múlt nyáron, annak azonban szomorú következményei lettek. Kaptam egy nagy tököt, magamnak kellett felmetélni, elkészíteni és amikor készen lett, majdnem az lett belőle, hogy a saját könnyeimmel sóztam meg. A tökfőzelék ugyanis először életemben először pontosan olyan lett, ahogy a mamám csinálja, ami még soha egyetlen étel esetében sem történt meg. Hogy ez azért van-e, mert nemigen főzök olyasmit, mint a mamám, vagy éppen azért tartózkodom az anyai ételektől, mert félek a kudarctól, azt nyilván sokéves és rendkívül költséges pszichoanalízis hivatott kideríteni. A lényeg az, hogy ott álltam párás szemekkel a tökfőzelék fölött és nem túl sokadik alkalommal felnőttnek éreztem magam, aki egyszál magában állja az élet viszontagságait.
Annyira beleéltem magam ebbe a szép történetbe, hogy persze meg is akartam írni a Tintalevesen, szerencsére hamarabb sikerült elolvasnom Kicsivú tökfőzelékes sztoriját, így csak azon merengtem el, hogyan válhat egy étel magyar generációk életérzése emblematikus kifejeződésévé.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: