h1

Így főzünk rizst

március 18, 2008

Úgy terveztem, hogy az Így főzök én rizst vagy A rizs nálam vagy hasonló toleráns címet adok, de nézzünk szembe a tényekkel: másképp nem érdemes rizst főzni, minek játsszuk meg a pluralitást, mások véleményének figyelembevételét és a sehová nem vezető demokráciát?

jázminrizs

Először is: milyen rizst főzünk? Rizsben nem kötünk kompromisszumot, megvesszük szépen a jázmin rizst a kínai és a basmati rizst az indiai ételekhez. (A mediterrán rizsekhez nem értek, mert még nem sikerült családilag lejönnünk a fáról és itt senki nem értékeli nagyra a rizottót, bár már dolgozom rajta.) Mindkét fajta rizst, sőt a rizskásához kiváló kínai ragacsos rizst is éppen ugyanúgy kell főzni.
Ezeket a rizseket egyáltalán nem szükséges kiválogatni, mint a karcagi B-t, le lehet őket viszont szűrőben mosni, de ez sem feltétlenül szükséges.
Felteszünk teáskannába 3-4 dl vizet forrni. Egy lábosban nagyon kevés (1-2 ek.) olajat hevítünk, erre személyenként egy marék rizst dobunk és kevergetjük, hogy az a kevés olaj minden szem rizst be tudjon vonni. A rizst nem hagyjuk ott, bármi történjék is, mert az elégett rizsszemek nagyon rosszul mutatnak.
Ekkor már forr a teáskannában a víz, ráöntjük a rizsre. Felmerül a kérdés: mennyit is öntsünk rá? Nagy jellemszilárdságra van most szükség: annyit, hogy a víz 1 cm-rel haladja meg a rizst. Inkább kevesebbel, mint többel. De 1 cm az ideális.
Ezt nagyon nehéz véghezvinni, szinte vonzza a rizs a több vizet, de nem szabad engedni a szirének dalának, különben puha lesz a rizs, elvész a világ és benne Odüsszeusz.
Egyet keverünk a rizsen, lefedjük, alacsony lángra állítjuk és mindaddig azon is tartjuk, míg a gőz el nem kezdené emelgetni a fedőt. Ekkor határozott mozdulattal elzárjuk a gázt. És kész. Háromnegyed óra múlva. Fedőt emelgetni tilos.

Reklámok

20 hozzászólás

 1. Én is pont így főzöm a rizst, kivéve, hogy nem marékkal mérem ki, hanem csészével és a víz a rizs duplája. Lehet, hogy túlfőzöm?


 2. én meg pont úgy, mint merci, csak a víz másfélszer annyi mint a rizs 🙂


 3. Dupla víz szerintem sok. Én egy ujjnyi vízzel fedem 🙂 és hideggel. És két főre 25 dekát (1 csésze). És a kerámialapot nem szabad rögtön elzárni, 1-esen megy 15 percig. A barna rizsről leszoktunk, nem bírunk várni egy órát. A jázmint nem szeretjük. Problémásak vagyunk? 🙂


 4. Először is azt jelzem, hogy eddig a kép eltakarta a szöveg egy részét (hogy ezt hogyan sikerült elérnem, abba nem mennék most bele), mostantól olvasható a teljes szöveg. A lényeg azonban eddig is látható volt.

  Merci – Nekem az nagyon sok víz lenne, mármint nagyon puha rizs, de ez valamennyire ízlés kérdése. Valamennyire persze nem, de nem vagyunk sem kínaiak, sem indiaiak.

  Grenadine – Én meg azt hittem, hogy nagyon punk vagyok ezzel a gázelzárós módszerrel.

  t3v – Az ujjnyi stimmel, de miért hideggel? De úgy magyarázd el, hogy értsem:) Két főre 25 dkg? Nem vagytok véletlenül kínaiak? Ja,nem vagytok, mert nem szeretitek a jázmint. Akkor melyiket?
  Problémás? Az mi?


 5. Én meg eddig nem tudtam normálisan rizst főzni 😀 szóval köszönöm 🙂


 6. Kisbaratod(m) – Nagyon szívesen! Amint a fenti kommentekből látod, a hozzáadott víz mennyisége erősen ízlésfüggő, remélem, először az én minimálverziómat próbálod ki:)


 7. Egy időben a rizsek elbírták a dupla mennyiségű vizet. Azután egyszer csak elkezdtek szétfőni. Amikor először jegyeztem meg, hogy a rizzsel gondok vannak, kis családom hangosan körbekacagott, mert anyósom, mióta világ a világ, minden félresikerült süteményt azzal menteget, hogy nem jó a liszt (és csak félresikerült süteményt süt). Szóval ekkor gondoltam, hogy csak nem hagyom magam megvezetni, és elkezdtem kisérletezgetni, és végül kijött a másfélszeres mennyiség. Egyébként minden ugyanaz, csak a víz nálam is hideg először. Anyukám ezt úgy csinálta, hogy mikor felforrt a víz, a fedőt még jól körbekötötte egy konyharuhával, és az egészet betette az ágyneműtartóba, mint a dunsztost, egy órára kb.
  Egyébként hol vetted ezt a pandás rizst?


 8. phzs – Hogy az a rettentő nagy fejlődés, amelynek tanúi lehettünk az utóbbi évtizedekben, milyen hatást gyakorolt a rizsre és annak abszorpciós képességére, azt nem tudom, de az tény, hogy egy csomó minden van, ami nem ugyanolyan, mint volt a gyerekkoromban. (Azért egy csomó minden nagyon jó, hogy nem olyan.) A másfélszeres mennyiséget ki kéne mérnem, lehet, hogy az én 1 centim az éppen annyi. Hah, a pandás rizs érdekel, mi? Az Ezerfűszerben mindig kapható a Fény utcai piacon és általában a kínai boltokban. Írj mailt, ha kell.


 9. Kösz, ne fáradj, a sparos jázmin rizs tökéletes. De tetszett a panda.


 10. phzs, az a rizs tényleg jó és nem is olyan drága. Egyébként a pandás sem.


 11. hideggel szoktuk felönteni, mert ha jól átpirítottuk a rizst, rögtön felforr. ennyi. és sokat eszünk, az a 25 dekás trükk 🙂


 12. t3v – OK, ezt máris nem értem. Akkor miért izmoznak, hogy a hideg víz lehűti a már szépen megmelengetett cuccot és oda az addigi erőfeszítés, textúra és boldogság? Na jó, valójában értem. Vannak árnyalatok is a világon.


 13. jó, hogy ezeket tisztázzuk! 🙂
  ezt az egyujjnyi meghatározást nem tudom kezelni, nem elég tudományos vagy mi 🙂 egy biztos, megkérdeztem a páromat, hogy mi van a rizsemmel és azt mondta, hogy hol ilyen hol olyan, úgyhogy abban is lehet vmi, amit phzs írt (vagy azért van, mert hol hideggel öntöm fel, hol olyan meleggel, ami a csapból folyik?)
  mindenesetre kipróbálom a másfélszeres rizst…


 14. Tegnap rizst ettünk: http://ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/2008/03/21/Nagypentek/#comments
  Nagyon elgondolkoztam ezen az 1 centivel a rizs színe fölötti mértékegységen. Ha ugyanannyi rizst egy kisebb lábosban főzünk, akkor a fölötte lévő víz kevesebb, mintha ugyanazt a rizst egy nagyobb lábosba tesszük fel. Vagy, ha úgy mint én tegnap, még borsót és kukoricát is teszek a pirított rizshez, és utána adom hozzá a vizet, akkor a plusz 1 cm víz a zöldségek fölött (és között) még több lesz. Vagyis csak az adott edényben biztos az 1 cm-es módszer. Legalábbis számomra.
  Fiatalasszonyként nagyon sokat kisérleteztem a rizzsel, sütőben, nyílt lángon, ágyban, párnák között készítettem. Lábosban, serpenyőben, jénaiban főztem (Ez utóbbit mondjuk elfelejtettem, miután egy tűzálló tál rizzsel, lével, mindennel együtt atomjaira esett szét.) Azután jött még ez kétszeres-másfélszeres mizéria. A kollégáim azt mondják (szakács szakoktatók), hogy nagy mennyiségnél, még jobban le kell csökkenteni a víz arányát, de nem mondták, mennyire. Szóval mindig érhetik az embert meglepetések.


 15. Merci – Én is kipróbálom. Próbálok tudományosabb, azaz természettudományosabb lenni, ami nem lesz könnyű. De muszáj!

  phzs – Egy kukkot sem tudok most ehhez hozzátenni, a legközelebbi rizsfőzésnél elmélyülök a témában.


 16. Nálunk a férjem főz rizst.
  Vastag vas-edénybe rizset tesz, majd térfogataránnyosan önt rá vizet. Az arányt nem tudom, talán 1:2 ???
  Ezután nagy lángon felforralja, majd leveszi takarékra.
  Majdnem egy óráig fő, nem szabad kavargatni.
  Én a rizsfőzésébe sosem szólok bele.
  Nagyon király lesz.
  Mostanában hántolt zabbal csinálja.
  4/5 rizs, 1/5 h.z.
  Az is nagyon jó.


 17. Ja még annyi, hogy olajat vagy más zsiradékot sosem tesz bele.


 18. Szia!

  Érdeklődni szeretnék, hogy lehet vásárolni PANDA típusú jázmint rizst, mert mi nagyon sokáig a CORA-ban vettünk, de már egy jó ideje nem lehet kapni. Nem volt itt olcsó, de annyira finom és ízletes, hogy teljesen “rákattantunk” a párommal.
  Kiprobáltunk másfajta jázmin rizst (AUCHAN-ban vásárolt), de közel sem volt ilyen finom, ízletes és illatos, mint a PANDA.
  Segítségedet előre is köszönöm

  Üdvözlettel:
  Gabi


 19. Kedves Gabi, ez a rizs tényleg nagyon finom és jól kezelhető. Én ezt a Fény utcai piacon lévő Ezerfűszerben szoktam venni, régebben láttam a Rákóczi téri kínai boltban és feltételezem, hogy Ázsia-shopokban másutt is van.


 20. Sziasztok!

  És mikor sózzátok a rizst? Én most vettem Jázminos rizst, azt lehet Vegetával ízesíteni??

  Köszi a választ: KathyVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: