h1

Május elseje

május 1, 2008

Nem azt terveztem, hogy amikor nem feltétlenül muszáj, akkor felkelek fél nyolckor és pizzatekercset készítek, de mit csináljon az ember, ha a gyereke elutazik és valamit csak vele kell adni és mégsem pizzatekercsadhatok vele párizsis zsemlét, annál is inkább, mert párizsi nincs is itthon. Nevezett gyerek persze ekkor még aludt, majd még később is, majd felkelt és rettentő jó érzékkel addig húzta a csomagolást (= állta anyja egyre erősödő hangerejű felszólításait), amíg kénytelen lett az a szerencsétlen, sarokba szorított és teljesen csökkent értelműnek tartott szülő tevőlegesen is részt venni, pedig nagyon elhatározta még fél nyolc tájban, hogy ilyet nem tesz, mert a pedagógiában a következetesség nagyon fontos. Úgy hallottam. A pizzatekercs és a gyermek elindulása után készült még scones a hosszú hétvége reggeli és délutáni étkezései számára, ha már egyszer úgyis lisztben állt az egész konyha.
Ekkor már csak az ebéd volt hátra, ami egy húslevesszerű képződmény lett volna, ha az életkorban következő gyermek ki nem találja, hogy piknikezzünk. Nem volt ez rossz ötlet, elvégre a fűben is lehet heverészni, ami mára a terv volt, és a Good Food példányaiból kijegyzetelni a megvalósítandó recepteket. Ehhez az élvezetes tevékenységhez komoly segítséget kaptam, mint az látszik a képen.


Az ebéd shiitake-gomba és gombás focaccia lett, teljesen improvizáltan, ám minden résztvevő teljes megelégedésére. A shiitake egyszerű: őrülten forró vizet öntöttem a száraz gombára, abban tartottam egy órát, majd leöntöttem a vizet, apróra vágott újhagymát, szójaszószt és rizsecetet tettem rá. A gombás foccaccia nem pizza, mert az már volt reggel, gomba is volt már előételnek, ez egy ilyen nap, na. Itt nem étlapstylingolás folyik, hanem családetetés. Pedig azért próbálkozás is folyik a stylingra, csak ennyi váratlanságot már nem lehet feldolgozni, legalábbis számomra.
A desszert már a holnapi vendég tojásmentessége jegyében készült, természetesen a Good Foodból, egy rendkívül egyszerű zabpelyhes, málnás morzsálódó sütemény fenyőmaggal. És nemcsak bort ittunk, hanem rózsás zöld teát is.

Reklámok

5 hozzászólás

  1. “shiitake egyszerű…” És milyen volt az íze ebben a kombinációban? Régóta porosodik nálam egy zacskónyi, és nem tudom elhatározni magam.

    🙂


  2. Tök jó, csináld meg nyugodtan. De ha nem akarod ezt, holnapra egy újabb shiitake receptet keresek, majd azt is megírom.


  3. Jó, köszi, a shitakim csak erre vár! (Most meg a tiki-taki jutott eszembe, amire csak a hajlott korral rendelkezők emlékezhetnek. Kéretik hevesen tagadni 🙂


  4. Hát igen, elég kompromittáló, ha az ember emlékszik a tiki-takira. Mint pl. én. Nincs új shiitake recept, ugyanazt csináltam meg a kacsához is. Mert jó.


  5. Akkor az én korom is hajlott.
    Még jó, hogy a hátam nem :)))Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: