h1

Másodszor a Segalban

július 6, 2008

A nyári vakáció is rendkívül alkalmas időpont arra, hogy gyermekeinket gasztronómiai képzésben részesítsük. Hogy ez költséges mulatság, azt ellensúlyozza a tény, hogy a teniszedzéssel szemben ez számunkra is élvezetes. Ismét ebédre estünk be a Segalba, mint előző alkalommal Zsuzsával, csak most nem volt foglalás, előkészítés, valóban csak beesés volt. Az ismerős felszolgáló figyelmeztetett, hogy ne üljünk a légkondi huzatába, ahogy a múltkor is megmondta. Ezt a fajta kommunikációt sok helyen tanítani kéne, az ilyesmitől az emberek 99 százaléka elolvad és attól kezdve mályvarózsaszínben látja a világot. Bár nekünk nem volt szükségünk a szépítésre, a Segal így beesősen is szépen teljesített.
Hagytam gyermekemet választani a menü három fogásának mindegyikéből, én pedig a másik ételeket kértem. Sajnos fiam az édesapjától örökölt sok jó tulajdonsága mellett, azt is eltanulta, hogy étteremben nem osztozik. Én tudom, hogy ilyesmin nem érdemes vitatkozni, mint ahogy azon sem, hogy a Balatonon a déli avagy az északi partot preferáljuk (egyébként az északit), mégis bosszantó tud lenni. Sikerült azért a hideg sárgadinnyelevest megkóstolnom, mintegy elődesszertként a salátám után. A leves megfelelően édes, hűsítő, könnyű kis darab volt, a csavarások és poénok inkább a salátában rejlettek. A vegyes zöldsalátában a finomra vágott színes paprikacsíkok és szeletelt(!) karfiol mellett a fő attrakciót a gazpacho-sörbet jelentette. És ezzel (a) Segal megint teljesítette azt a küldetést, ami nem lehet lehetetlen egy ínyenc étteremnek, még az ebédmenüben sem.
Gyermekem yakitori marhabordát választott, ami valószínűleg csakis édesapja legendás yakitori csirkéje miatt nem tudott meggyőző lenni számára. A magam részéről nagyon jónak tartom az ismeretlen vagy ritkábban alkalmazott húsok, húsrészek visszavezetését mindennapjainkba. A thai halrizottómra a szüleim azt mondták volna, hogy “hiszen ez a rizs nem főtt meg”, én csak annyit jegyzek meg, hogy a szakács hajlandó volt olaszos merészséggel, a magyar szokásokhoz és ízléshez egyetlen millimétert sem közelítve az al dente-skála innenső végén lezárni a gázt és vállalni a következményeket. Az ízekre senkinek nem lehetett panasza, minden rizsszemet a tenger aromája járt át és bőven akadt halfalat is a “kemény” rizsszemek között. Nagyra értékeltem a korianderlevél-díszítést, nem éppen bevett zöldfűszer a nagyközönség körében.
A vaníliafagylalt eperrel (honnan van az az eper, kérdem én, július elején?) a maga letisztultságával elnyerte a kiskorú ínyenc tetszését. Az én meggyes pitém trükkösebbnek bizonyult, már amennyiben egyáltalán nem azt kaptam, amit vártam (és ezzel nem arról a hmm.. meggymagról beszélek). Itt a meggyes pite július elején azt jelenti, hogy van egy kekszmorzsa-alap, azon sok meggy és az egész finom rádermesztett meggyhabbal vonódik be. Hogy abban mi leledzik, nem találgatnám, mert nekem enni kell, nem elemezni, a lényeg, hogy finom volt. Friss, üde, új- és meglepetésszerű – mi kell több?
Az én értékelésem a fenti sorokból kiviláglik. De mit szólt mindehhez a következő generáció? A “Milyen volt?” kérdésre adott “Jó.” válasz szűkszavúnak és kevéssé strukturáltnak tűnhet annak, aki nem töltött még huzamosabb időt kamaszok társaságában. Ez a “Jó.” ugyanis felér mindazzal, amit most és a múltkor írtam.

Reklámok

15 hozzászólás

 1. Mivel a gyermekem még erősen csepp, őt nem merném bevinni a tutiba, de már a múltkor is olyan élvezetesen festetted le a helyet, hogy alig várom eljussak oda! Lehet, elviszem az apját.:-)


 2. Az apját feltétlenül vidd el, ez még nálunk is hátravan.


 3. “honnan van az az eper, kérdem én, július elején?”

  Biztos Norvégiából. Úton-útfélen árulják (Holnapután képpel bizonyítom.)
  🙂


 4. őszintén szólva a gyereknek tökéletesen igaza van! én sem osztoznék egy sárgadinnye levesen 😀


 5. Hobbiszakács – Igen, az angol újságok is mostanában közlik az eperrecepteket, mint szezonálisat.

  Chilii – Nyilván a gyereknek van igaza, mindig így van ez…


 6. de hát nem is szereted a rizottót:O


 7. Hát ez az! De dolgozom rajta!


 8. Ma sikerült nekem is ezt az ebédet abszolválnom. A sárgadinnyeleves oké volt, de semmi különös. Megkóstoltam a gazpachot, remek. Marhayakitori vajpuha, ámde nekem túl nagy volt az adag, egy részét, meg a köret egy részét is ott kellett hagynom. A meggyes pite zseniális!
  Jól főzik a capuccinót is, és van mindenféle érdekes spéci teájuk.
  Lélekben készülök a szeptemberi ebédre. 🙂


 9. Én is! Éppen most meséltem egy barátnőmnek a terveinkről. A spéci teákat is ki kell majd próbálni.


 10. Na már mostan te hogyan jutottál egy ilyen helyes kis virághoz a lila izé helyett??


 11. Az a helyzet, hogy a rendszergazdám jelenleg rettentően elfoglalt az efféle kérdések megválaszolásához, ősszel visszatérünk a problémára. A helyes kis virágot egykor mi tettük fel, de hogy miért most jelent meg és a lila és zöld izék meg miért akkor, az a wordpress üzletpolitikájának titka.


 12. Trükkös vagy, most meg jössz ezekkel az ikszekkel. 🙂


 13. Nem teljesen értem, miért van már háromféle jelem, de trükkösnek tényleg trükkös. A rendszergazdám el van foglalva a horgászattal, a főzőtanfolyam is áldozatul esett…


 14. Áldozatul esett? Jaj ne, pedig gondoltam, hogy kitaposod előttem a rögös ösvényt!


 15. Hát én itt inkább a bicikli pedálját taposom és nem az ösvényt, pedig nagyon szerettem volna azt is taposni. Mivel úgy ítéltem meg, hogy a horgászás is nagyon hasznos időtöltés, amelyet a szabadban végeznek, nem lehet közben tévét nézni, sem pedig számítógépezni, hagytam a fiúkat salsa- és koktélkészítő kurzussá silányítani a tervezett főzőtanfolyamot.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: